Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

ΓΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

Μήπως σας έπιασε πονόλαιμος ή βήχας;

Μολόχα
(Malva silvestris)
Ανήκει στην οικογένεια των Μαλαχίδω(Malvaceae). Είναι πολύ γνωστή ανά τον κόσμο γιατί φυτρώνει παντού. Από τα καλλιεργημένα χωράφια μέχρι τα χαλάσματα και από τους κήπους μέχρι τους δρόμους και τα πετρώδη εδάφη.


Ανάλογα με την περιοχή που φυτρώνει παρουσιάζει και αλλαγές στο χρωματισμό της ανθοφορίας. Η Μολόχα, που βγαίνει σε γόνιμα χωράφια έχει έντονα ρόδινα άνθη, ενώ αν βγει σε ξερό πετρώδες μέρος τα άνθη του είναι ξέθωρα ροζ ή άσπρα ή βιολετιά.

Τα άνθη συλλέγονται την εποχή της ανθοφορίας: Απρίλιο-Ιούλιο
Τα φύλλα και οι βλαστοί, όταν είναι τρυφεροί: Δεκέμβριο-Απρίλιο
Σε μαγαζιά με βότανα και βιολογικά προϊόντα είναι πολύ εύκολο να βρούμε αποξηραμένη μολόχα για άμεση χρήση.

Στη φαρμακευτική χρησιμοποιείται ως μαλακτικό κι αποχρεμπτικό.
Η μολόχα είναι μαλακτική για τον πονεμένο λαιμό, το βήχα και τη βρογχίτιδα.
Εξαιτίας της αποχρεμπτικής ιδιότητας βοηθάει πολύ σε όλα τα είδη της βρογχίτιδας και εξουδετερώνει το φλέγμα.
Μαλακώνει τους κάλους των ποδιών, ενώ το ζουμί της χρησιμοποιείται σαν ποδόλουτρο για να ξεκουράζει τα κουρασμένα πόδια.
Χρησιμοποιείται ακόμα σε περιπτώσεις λαρυγγίτιδας, εντερικών, κολικών, γαστρίτιδας, κυστίτιδας, διάρροιας, στραμπουλήγματα, ενώ θεωρείται ότι θεραπεύει την επιληψία.
Ο χυμός μολόχας ανακατεμένος με λίγο ελαιόλαδο, θεραπεύει-ανακουφίζει τα τσιμπήματα μέλισσας και σφήκας.
Όπως και η ρίζα της μολόχας μαζί με κερί, μέλι και λάδι γίνετε πολύ καλή αλοιφή για σπυριά και κάλλους.

χρήση:
-Τσάι: βράζουμε εδώδιμα μέρη(φύλλα, βλαστούς και άνθη(κυρίως)) σε ποσότητα 1 γρ. στα 100γρ. νερού). Αφήνουμε για 5-10' και σερβίρουμε.
-Κατάπλασμα: βράζουμε σε 1 λίτρο νερό, 15-30 φύλλα για εξωτερική χρήση.


ΠΡΟΣΟΧΗ:
Η μολόχα αποφεύγεται να δίνεται σε ανθρώπους με πολύ μειωμένα επίπεδα σακχάρου.
Πολλά από τα βότανα τα οποία έχουν απίστευτες θεραπευτικές ιδιότητες, μπορεί με την συχνή χρήση τους να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις. Σπάνια βέβαια αλλά συμβαίνει. Γι’αυτό ρωτάμε πάντα τον γιατρό και βοτανολόγο μας.
www.psema.gr

Ετικέτες

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα